Noutatea absoluta pentru noul an scolar este evaluarea tuturor elevilor la inceput de an scolar si la sfarsitul acestuia. Cat stiu elevii la inceput de an si cum evolueaza pana la incheierea lui vor fi trecute in “foaia de parcurs”, nu in catalog, iar rezultatele ii vor ajuta pe directorii scolilor sa aiba o imagine reala a tuturor elevilor, iar parintii sa stie ce nivel au copii lor.
Inainte ca schimbarile din invatamant sa intre in vigoare odata cu inceperea anului scolar 2011-2012, ministrul Educatiei a lansat actiunea de stopare a fraudei la examenele nationale, a plagiatului in cercetare si a nepotismelor din functiile de conducere.
Pentru a suplini cadrele didactice care nu fac cinste scolii, ministrul Educatiei i-a invitat pe titulari sa predea peste norma de baza, fiind platiti cu ora. Mai mult, le-a cerut inspectorilor generali sa predea intre doua si patru ore, acolo unde este posibil. Cu toate aceste miscari, si anul scolar 2011-2012 va avea procentul lui de necalificati, mai putini insa fata de ceilalti ani, spune ministrul Funeriu.
Mai mult, sistemul se descentralizeaza, iar directorii de scoli vor manageria plata cu ora pentru pensionari si asociati, dar si concursurile de titularizare, care de anul viitor vor fi organizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant.
Un control riguros al absentelor elevilor
Si pentru ca s-a stabilit ca sunt probleme la citirea si intelegerea unui text, elevii vor avea din acest an scolar ora speciala de lectura.
Schimbari au fost aduse si in configuratia ciclurilor de invatamant
Elevii care incep clasa a V-a in anul scolar 2011-2012 vor sta in gimnaziu cinci ani, inclusiv in clasa a IX-a, la sfarsitul acestui ciclu vor sustine evaluarea nationala obligatorie care contine cinci probe, respectiv sase pentru minoritati si admiterea in liceu organizata la nivelul scolii.
De asemenea, elevii care in acest an scolar intra in clasa a VIII-a vor sustine la sfarsitul liceului examenul de bacalaureat de tip nou, asa cum prevede Legea educatiei.
Masura privind introducerea costului standard per elev si a principiului “finantarea urmeaza elevul” se aplica, potrivit Legii educatiei, din anul 2012.
Si tot din 2012 trebuia ca Educatia sa primesca 6% din PIB. Numai ca Executivul a anuntat clar ca nu sunt bani, iar masura alocarii a 6% din PIB se amana pentru 2013, tot asa cum s-a amanat continuu alocarea a 4% din PIB, desi fosta lege prevedea clar acest lucru.
Dar, din pacate, profesorii nu vor avea nici in 2012 mai multi bani. “Astea ne sunt resursele”, se scuza autoritatile. Daca insa vor avea timp, profesorii ar putea sa-si rotunjeasca veniturile la plata cu ora sau, de ce nu, cu eternele meditatii, mai ales ca de anul viitor cu examenele nu mai este de glumit.
Indiferent de cat de buna sau moderna ar fi scoala, fara oameni de calitate, daruiti meseriei este greu de crezut ca s-ar putea avansa prea mult. Elevii trebuie sa capete placea de a invata, profesorii rabdarea de a-i instui, iar familia grija pentru educatia copiilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu